Wat is lachgas?

Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Lachgas is verkrijgbaar in patronen (deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor slagroomspuiten) maar is ook verkrijgbaar in grote cilinders. Het gas uit de patronen of tanks wordt in een ballon gespoten waarna je in en uitademt in een ballon.

Lachgas wordt ook als narcosemiddel gebruikt in het ziekenhuis of als kortdurende pijnstiller door tandartsen en in ambulances. Dat type lachgas is van medische kwaliteit en gemengd met zuurstof.

Hoe werkt het lachgas?

Zoals hierboven aangegeven wordt lachgas verkocht in patronen en vervolgens via bijvoorbeeld een slagroomspuit in een ballon gespoten. Je kunt vervolgens vanuit de ballon in en uit ademen. Anderen ademen het gas vanuit de ballon in en houden het dan lang vast.

Wat zijn de effecten van lachgas?

Het gas wordt door middel van een slagroomspuit of een cilinder in de ballon gespoten. Je ademt in en uit in de ballon. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes.

De effecten treden vrijwel meteen op: het geeft een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, duizelingen en evenwichtsstoornissen. Wat je hoort, ziet en voelt lijkt in elkaar over te lopen. Soms hoor je een gonzend geluid. En krijg je het gevoel helemaal weg te zakken. Soms krijg je lachbuien. Het effect houdt een aantal minuten aan.

Wat voor gevoel krijg je van lachgas?

Direct na het inhaleren merk je een sterk roeseffect. Wat je hoort, ziet en voelt, loopt in elkaar over. Geluiden kunnen anders klinken en je kunt daardoor een lachbui krijgen.

Je voelt je high, opgewekt, vrolijk, lacherig en je krijgt een warm gevoel. Daarnaast klinkt geluid anders en kan het in elkaar overlopen en soms ervaar je gevoelens en gedachten die eerder onbewust waren.

Naast een high en warm gevoel zijn er ook lichamelijk effecten. Je kunt je duizelig voelen waardoor je ongecoördineerde bewegingen maakt en slappe ledematen krijgt.

Wat zijn de bijwerkingen van lachgas?

Bevriezen van longen
Gebruikt altijd ballonnen om het gas in op te vangen. Wanneer lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen kun je je mond en luchtwegen bevriezen. Omdat het gas ijskoud is mag je nooit rechtstreeks vanuit de gasfles of slagroomspuit inademen.

Tintelingen in handen en voeten, met name bij gebruik van grotere hoeveelheden.

Zuurstoftekort in de hersenen
Je kunt een tekort aan zuurstof in je hersenen krijgen. Bij een zuurstoftekort kun je hoofdpijn krijgen, duizelig worden en je evenwicht verliezen. Je kunt jezelf ook verwonden doordat je je bewegingen minder goed onder controle hebt, of flauwvalt. Let dus altijd op dat je zit of ligt.

Kun je hoofdpijn krijgen van lachgas?

Gebruik van veel lachgas op één gelegenheid (bijvoorbeeld meer dan 10 ballonnen) kan leiden tot hoofdpijn de volgende dag. Je kunt daarnaast misselijk en duizelig worden. Ga dus altijd zitten of liggen tijdens het gebruik van lachgas.

Wat zijn de effecten van lachgas op de lange termijn?

Gebruik met mate. Bij langdurig chronisch gebruik (maanden of jarenlang bijna dagelijks gebruik) kunnen neurologische stoornissen optreden. Doe dit dan ook niet.

Is lachgas schadelijk?

Lachgas kan schadelijk zijn. Let dus altijd op de verschijnselen die aangeven dat je teveel hebt genomen.

Lachgas achter het stuur?

Het gebruik van lachgas heeft invloed op je rijvaardigheid. Het gebruik van lachgas tijdens het rijden is dan ook levensgevaarlijk, je kunt even helemaal van de wereld zijn en zo ernstige ongelukken veroorzaken. Ook na het gebruik raden we deelname aan het verkeer af, je kunt nog enkele uren onoplettend blijven.

Call Now ButtonNu bellen
WhatsApp WhatsApp ons!